Ana içeriğe atla

TCMB Faiz Kararı

 

TCMB Faiz Kararı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmayarak haftalık gösterge repo faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

Mart ayında gerçekleştirilen toplantının ardından yapılan açıklamada, aylık enflasyonun ana eğiliminin beklenenden yüksek seyrettiği, cari dengede iyileşmenin devam ettiği ve yurt içi talepte direncin sürdüğüne işaret eden göstergeler olduğu belirtildi. Ayrıca, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılığın, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki artışların enflasyonist baskıları devam ettirdiği vurgulandı.

Mart ayında alınan politika kararlarının etkisiyle finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığı ifade edildi. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği belirtilirken, politika faizinin sabit tutulmasına karar verildiği ancak enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı bir duruşun sürdürüldüğü açıklandı.

Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceği vurgulanırken, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikasının sıkılaştırılacağı belirtildi. Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğiliminin düşürülmesi ve dezenflasyonun 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilmesi hedeflendiği ifade edildi.

Kurulun, makroihtiyati politikaları uygulamaya devam ederek piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı korumayı sürdürdüğü, parasal aktarım mekanizmasının desteklenmeye devam edileceği ve likidite gelişmelerinin yakından takip edileceği belirtildi.

Kararların parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri de dikkate alınarak alındığı ve enflasyonun ana eğiliminin geriletilmesi ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştırılması için parasal ve finansal koşulların sağlanacağı ifade edilirken, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda kararlılıkla hareket edileceği ve kararların öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacağı belirtildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KFC Vişnelik Eskişehir

KFC Vişnelik Eskişehir Adres : Vişnelik Mahallesi, Gold Bulvar, Atatürk Bulvarı, Tuncay Sk. D:Apt. No:6, 26020 Odunpazarı/Eskişehir Telefon : 444 3 555 Web : https://www.kfcturkiye.com/

Ağrı Nöbetçi Eczaneler 07.05.2024

 

Tarihte 12 Mayıs

 

Pino Osmangazi Şubesi Eskişehir

Pino Osmangazi Şubesi Eskişehir Adres : Büyükdere Mahallesi, Beldibi Sokak No: 1/A Roof Garden Otel Altı 26040 Odunpazarı-Eskişehir Telefon : 0 222 239 39 69

Hakan Peker - Bir Efsane